Jaký je masiv?

02.12.2013 14:28
Materiál "pevnější než dřevo a odolnější než ocel"
 
Dřevěné materiály prožívají svou renezanci a nahrazují ocelové a betonové nosné konstrukce. Je to dané vysokou pevností, relativní lehkostí a vynikajícími vlastnostmi dřeva.
 
"pevnější než dřevo"
 
Moderní lepené dřevěné materiály mají lepší vlastnosti než tradiční "masiv" vyráběný z jednoho kusu dřeva. Například na konstrukcích krovů vidíte trhliny, praskliny, pokroucení a suky. To všechno snižuje pevnost dřeva, které by prasklo právě v takovém oslabeném místě.
U nových materiálů jsou všechny vady odstraněny - dřevo se rozřeže na úzké lamely, které se zkontrolují a vady se vyřežou. Vzniknou tak krátké lamely, které nemají absolutně žádné vady a jsou tak maximálně pevné.
Slepením bezvadných lamel je možné vyrábět desky, různé profily nebo hranoly. Moderní lepidla jsou natolik dokonalá, že pevnost v lepeném spoji je vyšší než pevnost ve dřevě. To se kontroluje lámacími zkouškami, kdy se lepený produkt rozbije - praskliny jsou mimo lepenou spáru.
 
"odolnější než ocel"
 
Dřevěné nosné konstrukce nahrazují ocelové například ve velkých halách. Tím, že dřevěné nosníky je možné lepit na de-facto libovolné rozpětí, setkáte se s nimi v nových plaveckých stadionech nebo výrobních halách.
Dřevo na rozdíl od železa nekoroduje a například dub vydrží pod vodou tisíc let (italské Benátky jsou postavené na dubových kůlech).
A ještě jedna paradoxní výhoda - dřevo odolává ohni lépe než ocel! Při požáru v ocelové hale dochází k nárazovému zhroucení celé konstrukce. Naproti tomu dřevo si při hoření vytváří uhlíkový obal, který blokuje další šíření ohně a trvá dlouho než oheň sníží pevnost materiálu. Čas na únik z hořící budovy je mnohem delší v případě dřevěné konstrukce než ocelové.